Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Rojin Kabaiş için yürüyüş; “Gece-gündüz uyku yoktur bize, bundan sonra kalan gençlere sahip çıkın!”

“`html

Rojin Kabaiş için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü’nde duygu dolu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, “Adil bir yargılama ve şeffaf bir soruşturma için, dosyaya sunduğumuz taleplerin dikkate alınarak kısıtlılık kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu. Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş ise, “Kızımın katilinin bir an önce bulunmasını istiyoruz. Geceleri uykusuz geçiyoruz. Gençlerimize sahip çıkılmalı,” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde, 27 Eylül’de yurttan ayrıldığında kaybolan ve 18 gün sonra Van Gölü kıyısında cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş için düzenlenen yürüyüş, ilgili yurttan başlayıp kaybolduğu yere kadar devam etti. Bu yürüyüşe Nizamettin Kabaiş’in yanı sıra, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, DEM Parti İl Örgütü temsilcileri, CHP İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, CHP Kadın Kolları Başkanı Beyhan Aslan ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Yürüyüşün sonunda açıklamalarda bulunan Van Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Medine Turantaylak, şu sözleri dile getirdi:

“Bugün, 27 Eylül 2024 tarihinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi KYK yurdunu terk eden ve bir daha geri dönemeyen Rojin Kabaiş’in kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin Molla Kasım sahilinde bulunması nedeniyle toplandık. Tüm sorularımızla Rojin’e ne olduğunu sorguluyoruz.”

“Rojin’in ölüm nedeni suya boğulma olarak belirlenmiştir. Ancak boğulmanın nasıl gerçekleştiği, olayın intihar mı yoksa dışarıdan bir müdahale sonucu mu olduğu hâlâ belirsizdir. Ayrıca, suya düşüp düşmediği veya cesedinin suya bırakılıp bırakılmadığı gibi kritik sorulara cevap bulamıyoruz. Rojin’in kaybolduğu gün terliklerinin kaybolması, olayın aydınlatılması açısından son derece önemlidir. Ayrıca, Rojin’e ait olduğu düşünülen telefonun hâlâ incelenememesi ciddi bir soru işareti oluşturuyor.”

“Rojin’in kaldığı yurdun bağlı olduğu bakanlık ve üniversite yetkililerinin bu olayda ciddi ihmallerinin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle sorumlu olan görevlilerin soruşturma dosyasına eklenmesi için talepte bulunmuştur.”

“Ülkemizde kadın cinayetlerini magazinleştiren medya organları, bu dosyada aynı yöntemi izliyor. Kısıtlılık kararının, sadece dosyayı takip eden avukatlara karşı uygulandığını görüyoruz. Kısıtlılık kararının artık dosyanın güvenliğini tehdit etmediği ve aşırı bir boyuta ulaştığı açıkça ortadadır. Kadınların yaşarken ve kaybolurken görmek istemediği durumların önüne geçmek için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

“Kısıtlılık kararının kaldırılmasını istiyoruz”

Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz, şunları aktardı:

“2024 verilerine göre Türkiye’de 354 kadın katledildi ve bunların 259’u şüpheli ölümler olarak kaydedildi. Ülkemizde maalesef her gün bir kadın cinayeti yaşanıyor. Van Barosu olarak, yetkililere sesleniyoruz. Kadın cinayetlerinin son bulması için acilen önlemler alınmalıdır. Tavsiyemiz, önce tedbir almak, daha sonra ise adaleti sağlamak.”

“Bugün burada Rojin’in sesi olmak amacıyla bir araya geldik. Rojin, şüpheli koşullarda hayatını kaybetti. Kaybolduğu gün, bizler devlete çağrıda bulunduk ve etkin bir soruşturma yapılmasını istedik. Ancak bu süreçte ihmal ve kusurlar meydana geldi.”

“Dosyada hâlâ devam eden kısıtlılık kararı, aileye ve avukatlara dosyada neler olduğunu öğrenme fırsatı tanımıyor. Aynı zamanda şeffaf bir soruşturmanın önünde ciddi bir engel teşkil ediyor. Kamuoyuna sızdırılan belgeler, ‘intihar’ algısı yaratma amacı taşımaktadır. Biz, gizlilik kararının kaldırılmasını istiyoruz. Hem savcılığa hem de bakanlığa sesleniyoruz; adil bir yargılama ve şeffaf bir soruşturma için taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”

Baba Nizamettin Kabaiş: “Kızıma sahip çıkılmadı.”

“Rojin’in eğitim hayatı aniden sona erdi,” diyerek tepki gösteren baba Nizamettin Kabaiş, “Yurtta başına gelenlerden dolayı hakkımı helal etmiyorum. Kızım bir gece yurtta kalmayınca kimse benimle ilgilenmedi. 17 saat sonra haber edildik. Rojin’in durumuna duyarsız kaldınız. O gece nöbetçi olan güvenliklerin nerede olduğunu sormak istiyorum. Buradan yurda sesleniyorum, gençleri koruyun; Rojinler gitmesin, Rojinler ölmesin. Herkes adına adalet talep ediyorum,” ifadelerini kullandı. (ANKA)


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir