Welcome to Our Website

Bunu Yapan Yandı: Kiracı Olduğu Evi, Gündelik Kiralayana Dev Ceza

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut kriziyle karşı karşıya kaldık. Fahiş kira artışları nedeniyle kiracı ve ev sahibi arasında çıkan tartışmalar ise her geçen gün artarak devam ediyor. Bu yüzden de kiracılar farklı yollara başvuruyor. İşte bu yollardan birisi de kiracı oldukları evi, başkalarına günlük kiralamak. Bu olayı  engellemek için yeni bir düzenleme getirildi. 

Kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesileceği duyuruldu.

Son yıllarda ‘korsan’ emlakçı sayısının hızla arttığı kentte ‘ayakçı’ diye tabir edilen kiralama sürecinde ev sahibi ile kiracıya aracılık eden kişilerin faaliyetleri de çoğaldı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Yasal düzenlemenin olmaması nedeniyle kayıt dışı ekonomi oluştu. Herkes vergisini ödemeli. 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak yasa, kayıt dışı ekonomiyi önleyecektir. Kayıt dışı ekonominin engellenmesi ve güvenlik açısından yasayı çok önemli buluyorum” dedi.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz de pandemi, Rusya- Ukrayna savaşı, deprem gibi nedenlerle kiralık ev fiyatlarının arttığı Türkiye’de, 110 bin civarında evin günlük kiralık olarak kullanıldığını söyledi. Gündüz, bu süreçte kiralık ev fiyatlarının 4 kat arttığına dikkati çekti.Gündüz, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik kanunun 1 Ocak 2024’ten itibaren uygulanacağını belirterek, sözlerine devam etti:

‘İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak’ dedi.

“İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak” diyen Gündüz şu ifadelere yer verdi:

”Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir